Jak stosować nawozy dolistne?

uprawy

Dostarczanie roślinom składników pokarmowych jest kluczowym czynnikiem w uprawie roślin. Pierwiastki są niezbędne we wzroście, wpływają na jakość oraz na ilość plonów. Właściwe nawożenie przyczynia się do zwiększania odporności roślin na choroby oraz poprawia strukturę gleby. W uprawie roślin stosuje się różne rodzaje nawozów. Odżywki do roślin mogą mieć odmienną formę lub sposób działania. Wyróżnia się nawozy doglebowe oraz dolistne. Z artykułu dowiesz się, kiedy i jak stosować nawozy dolistne oraz poznasz, jakie są najważniejsze zalety tego rozwiązania.

Nawożenie dolistne — najważniejsze zalety

Nawozy w formie płynnej, które rozprowadza się na roślinie, nazywa się nawozami dolistnymi. W przeciwieństwie do odżywek doglebowych aplikuje się je w formie oprysków. Taka metoda podania ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim mikroelementy są dostarczane w bardzo dostępnej formie dla roślin. Mowa tutaj głównie o takich składnikach odżywczych, jak: siarka, bor, żelazo, mangan. Pozwala to szybko uzupełnić niedobory pierwiastków niemobilnych, czyli takich, które bardzo trudno przemieszczają się z podłoża systemem korzeniowym oraz wiązkami przewodzącymi.

Nawożenie dolistne stosuje się głównie podczas stwierdzenia niedoborów danego pierwiastka. Brak ważnego składnika pokarmowego może dawać specyficzne objawy — np. zmianę koloru liści, przebarwienia, czyli chlorozy. Podanie odżywki dolistnej szybko pokryje zapotrzebowanie na pierwiastki. Nawozy dolistne dedykowane do roślin uprawnych oraz ozdobnych dostępne są na stronie  https://superplony.pl/pl/c/Nawozy-dolistne/14. Niektóre produkty to nawozy mineralne, a inne organiczne. W ofercie znajdują się również produkty, które stanowią połączenie nawozów naturalnych z mineralnymi. Ciekawym rozwiązaniem są również preparaty biologiczne, które zwiększają odporność roślin, poprawiają dostępność pierwiastków w glebie oraz polepszają warunki w uprawie.

Nawozy dolistne — jak stosować?

Stosowanie nawozów dolistnych jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy zrobić preparat zgodnie z instrukcją dołączoną do nawozu. Środek nanosi się za pomocą opryskiwaczy, a należy spryskać liście. Wybierając nawóz dolistny, należy zwrócić uwagę na składniki pokarmowe, które znajdują się w preparacie, na termin stosowania odżywki do roślin oraz na jej przeznaczenie. Jak stosować nawozy dolistne, aby rośliny otrzymały dokładnie tego, czego potrzebują? Przede wszystkim ważne jest stężenie nawozu — środek rozpuszcza się w wodzie w odpowiedniej proporcji, zbyt duża ilość preparatu może uszkodzić rośliny lub doprowadzić do przenawożenia. Zbyt mała dawka nie pokryje zapotrzebowania na składniki pokarmowe, więc nawożenie będzie mało skuteczne.

Przed zastosowaniem nawozu dolistnego należy zwrócić uwagę na temperaturę otoczenia. Najlepiej stosować nawozy rano lub wieczorem, nigdy w pełnym słońcu. Promienie słoneczne będą przypalać mokre tkanki roślinne, spowoduje to straty plonu lub nieestetyczne plamy. Nawozów dolistnych nie używa się również bezpośrednio przed deszczem, ponieważ opady atmosferyczne zmyją preparat z liści.

Kiedy stosować nawozy dolistne?

Nawozy do odżywiania dolistnego roślin można stosować wczesną wiosną oraz w ciągu całego sezonu wegetacyjnego roślin. Marzec oraz kwiecień to miesiące, w których często stosuje się właśnie tę formę odżywiania roślin. Zastosowanie nawozu szybko dostarcza roślinie niezbędnych do wzrostu składników pokarmowych, czyli makroelementów oraz mikroelementów. Warto jednak zwrócić uwagę na temperaturę, która panuje wiosną — większość nawozów należy stosować, kiedy temperatura otoczenia przekracza 10 stopni Celsjusza.

Nawozy stosuje się nie tylko w przypadku wystąpienia niedoborów, ale również wtedy, kiedy nawożenie doglebowe jest utrudnione lub niemożliwe. Niektóre nawozy można z powodzeniem mieszać ze środkami ochrony roślin. Pozwala to zaoszczędzić czas oraz pieniądze, zwłaszcza kiedy opryskuje się duże powierzchnie pól uprawnych. To szczególnie korzystne rozwiązanie, jeśli używa się nawozów organicznych, które zawierają dobroczynne bakterie, zwiększające biodostępność azotu.

Back To Top